De Nationale IQ Test

De Nationale IQ Test is een Nederlands televisieprogramma waarin verschillende bevolkingsgroepen en bekende Nederlanders in de studio met elkaar strijden om wie de slimste is. Het spelprogramma heeft een interactief karakter, want ook de kijkers kunnen thuis live meespelen via televisie, internet of mobiele telefoon. De uitkomst van het spel zou te vergelijken zijn met een echte IQ-test.

Het concept van de Nationale IQ Test is bedacht door Eyeworks, de productiemaatschappij van Reinout Oerlemans. De Nationale IQ Test kwam in 2001 voor het eerst op de buis als onderdeel van een serie Nationale Testen die maandelijks werden uitgezonden, waaronder ook de EQ-test en de Nationale Geheugentest. Sinds 2002 wordt alleen de Nationale IQ Test uitgezonden als een jaarlijks terugkerende spelshow, dat standaard ruim 1 miljoen kijkers trekt. Het programma wordt momenteel uitgezonden door de Nederlandse omroep BNN op Nederland 1.

Het record aantal kijkers van 1,8 miljoen zaten voor de buis voor de 2012 editie van het intelligentiespel De Nationale IQ Test

Het record aantal kijkers van 1,8 miljoen zaten voor de buis voor de 2012 editie van het intelligentiespel De Nationale IQ Test

De Nationale IQ Test bestaat uit twee onderdelen. In het eerste deel van het programma worden gemiddeld zestig meerkeuzevragen gesteld aan de deelnemers. De vragen meten verschillende onderdelen van de intelligentie en hebben betrekking op verschillende deelgebieden, waaronder verbale intelligentie, techniek en visueel, logisch redeneren, geheugen en numerieke intelligentie. In het tweede gedeelte van De Nationale IQ Test worden antwoorden gegeven op de gestelde vragen, waarbij een deskundige meer toelichting geeft. Voor de kijkers blijvend de antwoorden nog enkele dagen beschikbaar via teletekst met de bijbehorende gemiddelde scores die het intelligentieniveau aangeven.

Ieder jaar heeft het programma een ander thema waarbinnen verschillende bevolkingsgroepen, zoals timmermannen en receptionistes bijvoorbeeld, hun intelligentie aan elkaar kunnen wagen. En natuurlijk zijn ook ieder jaar weer nieuwe bekende Nederlanders aanwezig. Door de jaren heen is de presentatie van het programma in handen geweest van verschillende bekende presentatoren, zoals Jeroen Pauw en Bridget Maasland. De meest recente editie van de Nationale IQ Test werd gepresenteerd door BNN boegbeelden Patrick Lodiers en Sophie Hilbrand. Dat de Nationale IQ Test nog steeds populair is, blijkt uit het record aantal kijkers van 1,8 miljoen die voor de buis zaten voor de 2012 editie van het intelligentiespel. Televisie die de hersenen aan het werk zet, blijft dus populair.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *