IQ

Wat is een IQ?

De term IQ wordt vaak gebruikt, maar wat is het nu precies? De term werd ontwikkeld door de Amerikaan Henry Goddard en de Duitse psycholoog William Stern, die ruim honderd jaar geleden het begrip intelligentie quotiënt vastlegden. Goddard baseerde zich op een Franse test – en Stern vervolmaakte dit – waarbij de verstandelijke leeftijd van de kinderen werd gedeeld door hun werkelijke leeftijd – vandaar het woord quotiënt. Het IQ van iemand is in feite de intelligentie; niet de hoeveelheid kennis die iemand bezit maar de capaciteit om dingen te begrijpen en op te lossen.

Tegenwoordig wordt het IQ weergegeven in een cijfer, waarbij 100 het gemiddelde is. Over het algemeen is het zo dat iemand die onder de 70 scoort, zwakbegaafd is, terwijl 130 of meer staat voor hoogbegaafdheid. Je IQ blijft over het algemeen gedurende je leven ongeveer hetzelfde; kinderen kunnen zich soms nog wat verder ontwikkelen en kleine verschillen blijven mogelijk, maar het is niet zo dat je door scholing automatisch een hoger IQ kan verkrijgen.

Wegens zijn iq van boven de 160 de naam Einstein is in het dagelijks leven synoniem geworden met grote intelligentie.

Wegens zijn iq van boven de 160 de naam Einstein is in het dagelijks leven synoniem geworden met grote intelligentie.

Inmiddels worden er ook andere dingen getest, zoals bijvoorbeeld het EQ, waarbij het gaat om emotionele ontwikkeling. Deze test kwam in zwang als tegenhanger van de IQ test en het idee dat bij sommige mensen leefde dat intelligentie boven alles gaat. De EQ test bewees dat dat niet altijd het geval is, bovendien scoren mensen met een hoog IQ lang niet altijd ook hoog in een EQ test.

Over het IQ bestaan veel misverstanden. Zo zijn er op diverse plekken op internet en in tijdschriften lijstjes te vinden waarin het IQ van bekende mensen vermeld wordt. Vaak gaat het hier om een schatting, wat typisch is omdat iemands score op een test niet te voorspellen valt uit iemands gedrag.

Bovendien gaan er ook vaak getallen van tegen de 200 rond. Er zijn diverse testen die verschillende schalen hanteren, maar over het algemeen kan je er vanuit gaan dat een score van boven de 150 uitzonderlijk is. Wanneer je je eigen IQ wil ontdekken, zijn er diverse plekken waar je je officieel kan laten testen. Best leuk om eens een keer te ontdekken op welk IQ je zelf uitkomt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *